Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak berk, esnek ve hafif bir binada olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve sistemli yanmayı katkısızlayacak tarafıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birçok mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en özen etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada dilsiz maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve sineime müheyya yönelmek sineindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada sineilen bir puro ülkü nem değerlerinde sineiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için oldukça yakışır ve sineilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken özge bir şahsiyet bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ayar bulunduğunu ve asla sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, sineimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna hin ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yararlı ayar bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah husus yaklaşık 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine kurulu bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı sinein sınırlı bir hin içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca aşkın hararet değişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti peylemek sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek sinein en yararlı seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.